Kefi. Greckie wyspy - smaki i opowieści

Wielka Litera
Oprawa: Twarda
Rok wydania: 2023
Autor: Dionisios Sturis
Data premiery: 2023-10-11
Format: 198x252 mm
Liczba stron: 288
78 punktów lojalnościowych za ten produkt
Dostępność:
dostępny
Producent:
EAN:
9788380329706
Czas wysyłki:
48 godzin
78,99 zł
Kup teraz
Dodaj do ulubionych Zapytaj o produkt
Opis produktu
Cechy
Komentarze

Nie ma jednej kuchni greckich wysp - kulinarnego kanonu, który powtarzałby się na domowych i tawernianych stołach zarówno na Cykladach czy Sporadach, jak i na Wyspach Jońskich czy Dodekanezie. Każda wyspa to inny smak, który jest wypadkową jej odmiennej historii, kultury, specyficznego klimatu, wiatrów, które nad nią wieją lub nie wieją, i ludzi, którzy tam przybyli lub już wyjechali.

Dionisios Sturis, niczym wytrawny poszukiwacz skarbów, odwiedza kolejne

archipelagi i kulinarne zakątki, by słuchać, smakować i sprawdzać. Podążając za wonią

tymianku, goździków, gałki muszkatołowej i oregano, stara się znaleźć to, co w Grecji

najbardziej pożądane, a zarazem najtrudniejsze do opisania - KEFI.

Kulturowo odległe, językowo nieprzekładalne, za to instynktownie odczuwalne

wszystkimi zmysłami. Możemy doświadczyć KEFI, gdy patrzymy na Greków siedzących

wokół stołu, roześmianych, głośno rozmawiających, tańczących - wtedy właśnie dzieje się

grecka magia. Przepisy zebrane w tej książce pomogą Wam spełnić podstawowy warunek

tego stanu - przygotować dobre jedzenie. A reporterskie opowieści - zrozumieć życie

wyspiarzy i poczuć atmosferę ich małych ojczyzn. Reszta zależy od Was.

Bo KEFI może się zadziać wszędzie, nie tylko na greckich wyspach!